Dunakeszi honlapja
Dunakeszi Helytörténeti Szemle
Könyvtári Napok
KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK
E-Magyarország
Ügyfélkapu
Közadatkereső
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program
A weboldal fejlesztése a
TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR
pályázat keretében
az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


A KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁRRÓL


Központi Könyvtár

A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár fiókkönyvtárával együtt biztosítja a lakosság könyvtári ellátását. 1951-ben létesült a település könyvtáraként.1977-től központi ellátást biztosító városi könyvtárként működik. Mai formáját 1986-ban, egy régi épülettömb átalakításával nyerte el. Ez az U alakú földszintes épület, amely kívülről is, belülről is családias jelleget tükröz, kellemes környezetet biztosít a könyvtár működéséhez. A közel 40000 lakosú város könyvtári igényeinek kielégítésére mára már szűknek bizonyul a rendelkezésünkre álló tér.

A könyvtár 2000-ben, a millennium évében tartott ünnepségen Kölcsey Ferenc nevét vette fel.

 

Fiókkönyvtár

Dunakeszi első könyvtára 1928-tól fogadta az olvasókat Magyarság Dal és Önképző Egyesület Könyvtára néven. 1951-től a községi könyvtárral együtt biztosította a könyvtári szolgáltatásokat. 1977-től a Városi Könyvtár (majd Kölcsey Ferenc Városi könyvtár) 1. Sz. Fiókkönyvtáraként működik a József Attila Művelődési Központban.

Az 1. Sz. Fiókkönyvtár 2008-ban ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját.

 


 

Könyvtárosaink

Könyvtárunkban (a fiókkönyvtárral együtt) 12 főfoglalkozású dolgozó végzi a szakmai tevékenységet. Heten felsőfokú, öten középfokú szakirányú végzettséggel rendelkeznek. Arra törekszünk, hogy olvasóink megkapják a számukra szükséges információkat.

Könyvtárunk kollektívája 2002-ben Dunakeszi Városért Arany Plakett kitüntetésben részesült.

 

Könyvtárunk jövőképe

Ma az információhoz való hozzájutás elsődleges helye a könyvtár. A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár a település nyilvános könyvtáraként arra törekszik, hogy mindenki számára biztosítsa az információhoz és a tudáshoz való szabad hozzáférést, használói számára elérhetővé tegye a magyar és az egyetemes kultúra gazdag kínálatát.
 

Könyvtárunk céljai (küldetésnyilatkozat)

 • Az új évezredben könyvtárunk legyen nyitott a világra. A könyvtári rendszerben elfoglalt helyünknek megfelelően korszerű szolgáltatásokat nyújtsunk.
 • Feltételrendszerünket és szolgáltatásainkat alakítsuk úgy, hogy egyenrangúak legyünk az Európai Unió könyvtáraival.
 • Az oktatási intézményekkel együttműködve segítsük az egész életen át tartó tanulást. Közösen tevékenykedjünk a fiatalok kultúrájának gazdagításában.
 • Törekedjünk a hagyományos és korszerű szolgáltatásaink minőségi fejlesztésére.
 • Az eddigi fejlődés eredményeire építve könyvtárunk váljon a település szellemi központjává. Patronáljuk, támogassuk a könyvtár köré csoportosuló művészeket, baráti közösségeket.
 • Legyünk közreműködők a látogatók kultúrált szabadidő eltöltésében. Hagyományos rendezvényeinkkel erősítsük a könyvtárhoz való kötődést. Új rendezvényformákkal frissítsük fel a látogatók érdeklődését.
 • Segítsük felhasználóinkat abban, hogy az informatikai rendszerünket használni tudják.
 • Az állampolgárok tájékozódását hasznos és közérdekű információkkal segítsük.
 • Kísérjük figyelemmel a hazai és nemzetközi szakmai eredményeket, vegyünk részt a szakmai szervezetek tevékenységében.
 • Könyvtári tevékenységünk végső célja: az elégedett olvasó legyen.

   

DUNAKESZIRŐL

 

A Dunakanyar kapujaként is emlegetett település a városi rangot 1977-ben nyerte el, történelmi múltja azonban hosszú időre tekint vissza, igaz okiratokban a neve csak mintegy 750 éve bukkant fel. Területén a legrégibb időktől éltek és gazdálkodtak emberek, ipara és kultúrája igazán jelentőssé csak a XIX-XX. században vált. Azóta töretlenül fejlődik, gyarapodik. Jelenleg a Dunakeszi járás központja és legnagyobb települése. Intézményeinek, igy a  Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárnak is meghatározó szerepe van a járás szakmai együttmüködése területén.

További részleteket a város és a kistérség honlapján találhatnak az érdeklődők.

Gyengénlátóknak
  2018. december 9., vasárnap
   Natália napja vanVendégkönyvAz accrai kéziratMi vagyok én?Keresd a párodDemény bölcsességeiAz őrület határánA kéthangú kiáltás ; Niki ; Kedves bópeer...!
Könyvtár.hu     
MOKKA
TEXTLIB közös kereső
Iskolai Közösségi Szolgálat
Nemzeti Kultúrális Alap
Könyvtári Alapítvány
Eddigi látogatók száma:
576772
DÓHSZK Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár
2120 Dunakeszi, Kossuth Lajos utca 6.
Telefon: (27) 341-853, (27) 351-516 Fax: (27) 351-518
Impresszum
Jogi Nyilatkozat