Bemutatkozás
Nyitvatartás, elérhetőség
Katalógus
Rendezvények, hírek
Időszaki kiadványok
Könyvtárhasználat
Hasznos linkek
FotótárA weboldal fejlesztése a
TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR pályázat keretében
az Európai Unio támogatásával,
az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

KÖNYVTÁRHASZNÁLAT

Beiratkozás

Ha nem vagy még 14 éves a könyvtár Gyermekrészlegébe iratkozhatsz be. A beiratkozásért nem kell fizetned, a könyvtárhasználat 16 éves korig INGYENES. A beiratkozáshoz egy adatlapot kell kitölteni, amin a személyes adataid szerepelnek. Ezt az adatlapot valamelyik szülődnek alá kell írnia, amivel igazolja, hogy a hozzájárul a beiratkozáshoz és vállalja a felelősséget az esetleges késedelmi díj vagy térítési díj megfizetéséért. Adataidat beírjuk a Beiratkozási naplóba és a könyvtár számítógépes adatbázisába is. Kiállítjuk a nevedre szóló Olvasójegyet, amely 1 évig érvényes, aztán évente érvényesítjük. Ha a Gyermekrészlegen beiratkoztál, Olvasójegyeddel az 1. sz. Fiókkönyvtárban is kölcsönözhetsz és viszont, ha a Fiókkönyvtárban iratkoztál be, az ott kapott Olvasójeggyel a Gyermekrészlegen is kölcsönözhetsz.

Kölcsönzés

Kölcsönözni csak a beiratkozáskor kapott Olvasójeggyel tudsz, ha az Olvasójegy elveszett, 100 Ft ellenében kiállítunk a nevedre egy másikat. Egy alkalommal 10 darab könyvet kölcsönözhetsz, 35 napra. A kölcsönzött könyvekről kapsz egy nyomtatott listát, amelyen cím szerint szerepelnek a kölcsönzött könyvek és a lejárat ideje, így otthon is tudod követni, hogy mit kölcsönöztél és meddig maradhatnak nálad a könyvek.

Előjegyzés

Ha olyan könyvet szeretnél kölcsönözni, amit épp egy másik olvasó olvas, kérésedre előjegyezzük számodra és értesítünk, ha a könyvet elviheted.

Hosszabbítás

A kölcsönzött könyvek egy alkalommal meghosszabbíthatók, (személyesen, telefonon és interneten) kivéve, ha az adott könyvet más olvasó kérte, illetve előjegyeztette.

Késedelmi díj 

Ha elfelejtetted időre visszahozni a kölcsönzött könyveket, erről küldünk neked egy emlékeztetőt, majd két felszólítást e-mailben vagy postai levélben. A lejárati időre vissza nem hozott könyvekért késedelmi díjat számolunk fel. Ez könyvenként, naponta 3 Ft, ehhez jön még 125 Ft postaköltség. Kölcsönözni csak akkor tudsz, ha nincs tartozásod.

Térítési díj

Ha a nálad lévő könyvet elvesztetted vagy megrongálódott, pótolnod kell, lehetőleg azonos kiadású könyvvel. Ha nem sikerül beszerezned, meg kell térítened a könyv árát.

Keresés a könyvtárban

Szépirodalmi művek elrendezése

A gyermekrészlegen található szépirodalmi művek a mesék, ifjúsági regények és a versek, amelyek külön polcokon vannak elhelyezve. A meséket piros, az ifjúsági regényeket sárga, a verseket kék színcsíkkal jelöljük. A színcsíkon található Cutter-számok jelölik a könyv helyét a polcokon. A Cutter-szám egy betűből és egy kétjegyű számból áll. A betű az író nevének kezdőbetűje, a szám pedig a szerzők nevének ábécé szerinti sorrendjében nő. Természetesen a szám minden betűnél újrakezdődik. Ha egy könyv több szerző művét tartalmazza, akkor a besorolás alapja a könyv címe. Ha egy szerző több könyvet is írt, akkor azok a mű címe szerinti szoros ábécé alapján következnek. Ilyenkor azonban a cím elején lévő névelőket nem vesszük figyelembe. 
A szépirodalmi művek a polcokon a szerző vezetékneve alapján, szoros ábécé-rendben helyezkednek el. A rendezés alapja a könyvtári ábécé. Ennek lényege, hogy nem tesz különbséget a rövid és a hosszú magánhangzók között, illetve nincsenek benne kettős betűk, kivéve az Sz betűt. Tehát az A, illetve az Á betűvel kezdődő nevek egy csoportba kerülnek, csak-úgy, mint a Z-vel és a ZS-vel kezdődőek.

Ismeretterjesztő művek elrendezése

A gyermekrészleg olvasótermében találhatjátok az úgynevezett kézikönyveket. Kézikönyvek a nagy értékű enciklopédiák, lexikonok, a különböző tudományterületekhez tartozó értékes ismeretterjesztő művek. Ezeket a könyveket csak helyben lehet olvasni, nézegetni. Indokolt esetben hétvégére kölcsönözhetők. A kézikönyveket barna színcsíkkal jelöljük, amelyen szerepel a szakjelzet és Cutter-szám.
Szintén az olvasóteremben vannak elhelyezve a kölcsönözhető ismeretterjesztő, tudományos könyvek. Az ismeretterjesztő műveket témájuk szerint csoportosítjuk. A csoportosítás alapja a nemzetközileg elfogadott Egyetemes Tizedes Osztályozás, röviden ETO vagy szakjelzet. Az ETO a könyveket 10 főcsoportba sorolja, ezeken belül 10 csoportba, ezeken belül 10 alcsoportba stb. Azonos ETO-szám esetén a könyveket még kiegészítik a Cutter-számmal is, így a könyv tényleges helyét az ETO-szám és a Cutter-szám együttesen határozza meg.

Az ETO főosztályai

0 Általános művek
1 Filozófia, pszichológia, erkölcs
2 Vallástudományok
3 Társadalomtudományok
4 (üres)
5 Természettudományok
6 Alkalmazott tudományok, technika
7 Művészetek, sport, játék
8 Nyelv- és irodalomtudomány
9 Földrajz, történelem, életrajzok

Őrjegy

A könyvtárban minden könyvnek saját helye van, ha egy könyv nem a helyén van, nem találjuk meg. A könyvtári rend megtartásában segít neked az őrjegy. Az őrjegyet annak a könyvnek a helyére kell tenni, amelyet levettél a polcról, ha vissza akarod tenni a polcra, az őrjegy megmutatja a könyv helyét.Gyengénlátóknak
  2019. május 22., szerda
   Júlia és Rita napja van
e-mail

jelszóRegisztráció / EmlékeztetőT-rexMárton és Micike a tűzoltóknálMilyen lepke ez?A járművekCsillám a jégpóniMenjünk át a zebrán!Bálnák és delfinekKeresd meg a repülőkön és a repülőtereken!A holdbeli csónakosAmikor a nyulak még tudtak repülniRontásűzők 3. A tündérköd
Nemzeti Kultúrális Alap
Eddigi látogatók száma:
97770
DÓHSZK Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár
2120 Dunakeszi, Kossuth Lajos utca 6.
Telefon: (27) 341-853, (27) 351-516 Fax: (27) 351-518
Impresszum
Adatkezelési tájékoztató
Jogi Nyilatkozat
Adatvédelmi és adatbiztonsági tájékoztató
Önéletrajz adatkezelési tájékoztató