Dunakeszi honlapja
Dunakeszi Helytörténeti Szemle
Könyvtári Napok
KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK
E-Magyarország
Ügyfélkapu
Közadatkereső
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program
A weboldal fejlesztése a
TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR
pályázat keretében
az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


KÖZTÉRI SZOBROK, EMLÉKTÁBLÁK, KIÁLLÍTÓHELYEK ADATBÁZISA

Elnevezés:
Az alkotó(k):
Város:
Témája:
Stílusa:
Utcanév:
Jellege:
Találatok: (1-10)(11-20) (21-30) (31-40) (41-50)  ... (91-90)   >>

1956-os emlékmű

Cím: Dunakeszi Fő út
Alkotó(k): Lengyel István
Jellege: emlékmű
Stilusa: modern
A felavatás ideje: 1996-10-23
Formája: figurális
Anyaga: Fa, fém
Leírás:

A Kegyeleti temetőben sétálva érdemes megtekintenünk Lengyel István szobrászművész alkotását, az 1956-os emlékművet, amelyet a köznyelv csak Gólyának nevez. Az emlékmű közadakozásból emeltetett 1996-ban a forradalom negyven éves évfordulójára. A Gólya a Szent István király kápolna dombján áll, nem messze attól a helytől, ahol a forradalom legvéresebb helyi eseményei játszódtak, és közelében annak a helynek, ahol az áldozatok nyugszanak. Az emlékmű egy szárnyaszegett, rablánccal és fejfákkal földhöz szegezett gólyát ábrázol, amely a szabadságvágyó magyar nemzetet szimbolizálja. A gólya kettős szimbólum, és szimbolizálja a forradalom leverése után emigrációba kényszerült magyarság honvágyát és hazavágyódását is. Maga a figura voltaképpen egy fazsindelyekkel borított, kápolnaszerűen kialakított építmény, amely egy fejét az ég felé fordító, lábát megemelő gólyát formáz. Az emlékmű teles magassága öt méter, a madár testének anyaga tölgyfa, a lábak és a belül felfüggesztett lélekharangok fémből készültek. A gólya csőre pirosra színezett, a szárnyak felületét faragott népművészeti motívumok díszítik. A madár színei megegyeznek a mögötte álló kápolna színeivel. Az együttes kompozíció az alkotótól a Pannon Főnix nevet kapta. A Pannon szó a történelmünkben többször előforduló provincia-állapotra utal, a főnix pedig a megsemmisülő, de hamvaiból mindig feltámadó szabadság szimbóluma. Az emlékhelyhez vezető út elején lyukas zászlót formáló deszkakapu, közepén vaslemezből évszám: 56. Az emlékmű az október 23-ai városi ünnepségek állandó színtere.


Témák: 1956-os forradalom és szabadságharc1956-os kopjafa

Cím: Fót Vörösmarty utca 2.
Alkotó(k):
Jellege: kopjafa
Stilusa: klasszikus
A felavatás ideje:
Formája: figuratív
Anyaga: Fa
Leírás:

Fóton, a Szeplőtelen Fogantatás templom előtti területen találjuk a település 1956-os forradalomra emlékező kopjafáját. Ez volt az első köztéri alkotás, amelyet Fóton a forradalom emlékére avattak. A kopjafa a klasszikus kopjafa-faragás jegyeit mutatja, bár növényi motívumok nincsenek rajta. Lábához az 1956-os évszám van belevésve.


Témák: magyar történelem; 1956-os forradalom és szabadságharc48-as zászlórúd

Cím: Dunakeszi Március 15. tér
Alkotó(k): Vezényi Elemér
Jellege: zászlórúd
Stilusa: klasszikus
A felavatás ideje: 1948-03-15
Formája: nonfiguratív
Anyaga: Mészkő, fém
Leírás:

Dunakeszi talán legszebb terén, a Március 15. téren áll a 48-as zászlórúd. A zászlórudat a település egykori neves lakosa, Vezényi Elemér festő és illusztrátor tervezte és készítette el a szabadságharc kitörésének 100. évfordulójára. Minden évben itt tartják a március 15.-ei ünnepségeket. A szobortalp letisztult formákból felépülő, klasszicista talapzatán az 1848 és 1948-as évszámokon, valamint a zászlórúd felállításának emlékét megörökítő táblán kívül Vörösmarty Mihály Emléksorok c. művének egy sora olvasható: „a múltat tiszteld a jelenben s tartsd a jövőnek”.
A zászlórúd, napjainkban is használatban van, minden március 15-én itt tartja a város az ünnepi megemlékezését, és a zászlórúd tövében helyezik el a megemlékezés koszorúit.


Témák: 1848-49-es forradalom és szabadságharc48-as zászlórúd a Műhelytelepen

Cím: Dunakeszi Iskola sétány 18.
Alkotó(k):
Jellege: zászlórúd
Stilusa: modern
A felavatás ideje: 1948
Formája: nonfiguratív
Anyaga: Beton; fém
Leírás:

A Műhelytelep szívében, a Bárdos Lajos Általános Iskola előtt áll az 1848/49-es forradalom és szabadságharc centenáriumának tiszteletére felállított zászlórúd. A zászlórudat 1948-ban építették. A zászlórúd egy félkörívben elhelyezkedő beton alapzatból emelkedik a magasba. A félköríven a Kossuth-címer és az 1848 és az 1948-as évszám található. A zászlórúdnál a Bárdos Lajos Általános Iskola rendszeresen megemlékezik a szabadságharc évfordulóján.


Témák: magyar történelem; 1848-49-es forradalom és szabadságharcA feltámadt Krisztus

Cím: Fót Vörösmarty tér 1.
Alkotó(k): Pietro Tenerani
Jellege: szobor
Stilusa: klasszikus
A felavatás ideje: 1852
Formája: figuratív
Anyaga: Márvány
Leírás:

A fóti Szeplőtelen Fogantatás templom altemplomában találjuk Pietro Tenerani monumentális márványszobrát, A feltámadt Krisztust. A műemléki besorolású alkotás klasszicista stílusban készült, a fellelt források szerint 1852-ben. Az alkotó, Pietro Tenerani (1789-1869) az itáliai klasszicizmus egyik kiemelkedő alakja volt. Az alkotás az ülő, kezét kitáró, feltámadt Krisztust ábrázolja. A bibliai jelenetet erősíti a posztamens latin felirata is: Pax Vobis, Ego Sum (Én vagyok, ne féljetek).


Témák: vallási; római katolikus; Jézus KrisztusAlagi 1956-os emlékmű

Cím: Dunakeszi Károlyi utca 23.
Alkotó(k): Lengyel István
Jellege: emlékmű
Stilusa: modern
A felavatás ideje: 2006
Formája: figuratív
Anyaga: Bronz; Mészkő
Leírás:

A Széchenyi István Általános Iskola udvarán találjuk Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 éves évfordulójára 2006-ban emelt emlékművet, amely Dunakeszi város alagi részén állít emléket a szabadságharc hőseinek. Az emlékmű Lengyel István művész-tanár alkotása. Az alkotó az egykori Felvonulási téren álló, a forradalom alatt ledöntött Sztálin-szobrot használta fő motívumként az munkájához, amelynek központjában egy két és fél méter magas posztamensen a ledöntött szobor csizmái láthatóak. A posztamens repedezett, szétesőben van. A szoboralak nagy pusztítást okozva már lehullott a csizmáról, és a forradalom jelképének számító pesti srácot maga alá temette. A földön fekvő forradalmár teste a romokkal és nemzetiszín zászlóval van takarva.


Témák: magyar történelem; 1956-os forradalomAlagi hősök kopjafája

Cím: Dunakeszi Szent Imre tér
Alkotó(k): Demeter István
Jellege: kopjafa
Stilusa: klasszikus
A felavatás ideje: 2009-08-29
Formája: figuratív
Anyaga: Fa
Leírás:

Az alagi Szent Imre templom kertjében találjuk az alagi hősök kopjafáját. A kopjafát a Dunakeszi Civilek Baráti Köre állíttatta az első és második világháborúban elhunyt alagi katonai és civil áldozatok emlékére. A több mint három méter magas, tölgyfából készült és mintegy másfél mázsa tömegű, népi motívumokkal ékesített kopjafa Demeter István, székelykeresztúri fafaragóművész alkotása. A kopjafát 2009. augusztus 29.-én állították fel Dr. Beer Miklós megyés püspök jelenlétében, aki megáldotta azt.
A kopjafán egy emléktábla, valamint vésett szövegek találhatók.
A kopjafa frontoldalán olvasható szöveg: "Az alagi hősök emlékére"
A kopjafa jobb oldalán olvasható szöveg: "Magyarországról, édes hazánkról ne feledkezzél el szegény magyarokról".
A kopjafa hátoldalán olvasható szöveg: "Hazádnak rendületlenül légy híve ó magyar".
A kopjafa bal oldalán olvasható szöveg: "A hazáért éltek haltak".


Témák: helyismeret; Alag; hősi halottakAlagi kereszt

Cím: Dunakeszi Szent Imre tér
Alkotó(k):
Jellege: kereszt
Stilusa: klasszikus
A felavatás ideje: 1995
Formája: nonfiguratív
Anyaga: Kő; Bronz
Leírás:

A Szent Imre templom kertjében áll a város legfiatalabb keresztje az alagi kereszt. A keresztet az alagi hívek állították 1995-ben. A kereszt, amelyen bronz corpus található egy méteres beton talapzaton áll. A talapzaton egy emléktáblán a következő felirat olvasható: "Isten dicsőségére emeltették az alagi hívek 1995."


Témák: vallási; római katolikusAlhegyi kereszt

Cím: Dunakeszi Kossuth Lajos utca 2.
Alkotó(k):
Jellege: kereszt
Stilusa: klasszikus
A felavatás ideje: 1935
Formája: figuratív
Anyaga: Kő; márvány
Leírás:

Az Alhegyi kereszt jelenleg a Kossuth Lajos utca 2-es szám alatt, egy magánház kertjében áll. A keresztet 1935-ben emeltette Alhegyi Géza és Klosz Ida Alag község fennállásának negyedszázados jubileuma és a Szent Imre templom építésének megkezdése alkalmából. A kereszt eredetileg a Szent Imre téren, az épülő templom előterében állt, de 1948-ban a község lakossága úgy döntött, hogy Alag határára, a vasúti híd közelébe helyezik át. Erre ünnepélyes keretek között került sor 1948 pünkösdjén. Az ismételt keresztállítás hivatalosan a szabadságharc centenáriuma alkalmából történt, de a szervezők – első sorban a helyi kisgazdák – a községi és egyházi iskolák államosítása elleni demonstrációnak is szánták az eseményt. A rendezvény megmozgatta az egész községet, visszaemlékezések szerint ezer fő volt jelen rajta. A kitűzött célt, azaz az iskolák államosításának a leállítását ez a demonstratív lépés azonban már nem tudta megakadályozni, sőt két évvel később maga Alag község is megszűnt. A későbbi utcarendezések során a kereszt, kerítésen belülre, magánterületre került, de talán ennek is köszönhető, hogy nagyon jó állapotban maradt meg. A ház tulajdonosai a mai napig példamutatóan rendben tartják.
A kereszt talapzatán emléktábla olvasható, amelynek szövege: "Ego Sum Via Veritas et Vita. Az alagi Szent Imre templom építésének megkezdése alkalmából az Úr 1935. esztendejében Alag község fennállásának negyedszázados évfordulóján Isten dicsőségére felajánlotta Alhegyi Géza és neje szül. Klosz Ida."


Témák: vallási; római katolikusAlsógödi kereszt

Cím: Göd Pesti út 73.
Alkotó(k):
Jellege: kereszt
Stilusa: klasszikus
A felavatás ideje:
Formája: figuratív
Anyaga: Kő, Bronz
Leírás:

Alsógödön, a Szent István király templom előtt, a Pesti út mentén található az alsógödi kereszt. A kereszt formája, kidolgozása klasszikus. Mintegy egy méter húsz centi magas kő posztamensen áll a kereszt, amely két méter magas és szintén kőből faragták. A kereszten bronz corpus található. A talapzaton felirat olvasható: "Felfeszítve is mindent magamhoz vonzok Isten nagyobb dicsőségére."


Témák: vallási; római katolikusTalálatok: (1-10)(11-20) (21-30) (31-40) (41-50)  ... (91-90)   >>
Gyengénlátóknak
  2019. május 22., szerda
   Júlia és Rita napja vanAz accrai kéziratA kéthangú kiáltás ; Niki ; Kedves bópeer...!Keresd a párodVendégkönyvAz őrület határánDemény bölcsességeiMi vagyok én?
Könyvtár.hu     
MOKKA
TEXTLIB közös kereső
Iskolai Közösségi Szolgálat
Nemzeti Kultúrális Alap
Könyvtári Alapítvány
Eddigi látogatók száma:
629708
DÓHSZK Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár
2120 Dunakeszi, Kossuth Lajos utca 6.
Telefon: (27) 341-853, (27) 351-516 Fax: (27) 351-518
Impresszum
Jogi Nyilatkozat
Adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi és adatbiztonsági tájékoztató
Önéletrajz adatkezelési tájékoztató