Dunakeszi honlapja
Dunakeszi Helytörténeti Szemle
Könyvtári Napok
KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK
E-Magyarország
Ügyfélkapu
Közadatkereső
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program
A weboldal fejlesztése a
TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR
pályázat keretében
az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


KATALÓGUSOK – ADATBÁZISOK

A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár online katalógusa

A Textlib integrált könyvtári rendszer online katalógusa a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár és fiókkönyvtárának valamennyi dokumentumát tartalmazza. Tájékoztatást ad a művek szerzője, címe, sorozati címe, témája és ezek kombinációjával feltett keresésekre, de akár böngészni is lehet  a rendszerezett listáiban. A találatoknál információt kapunk a dokumentum példányairól és azok kölcsönözhetőségéről. Az autolink nevű szolgáltatás integrálásával az interneten elérhető borítóképekhez, fülszövegekhez, ismertetésekhez vagy akár a letölthető változatokhoz is eljuthatunk.


Online olvasószolgálat

Olvasói állapot

A TextLib Integrált Könyvtári Rendszer lehetővé teszi, hogy az olvasók az interneten keresztül megtekinthessék a könyvtár rájuk vonatkozó adatait (kölcsönzések, előjegyzések, tartozások stb).

Távoli beiratkozás és kölcsönzés
A beiratkozás modullal a könyvtári beiratkozást lehet kezdeményezni egy távoli számítógépes munkaállomásról. A távoli kölcsönzés pedig az internetes katalógussal lekeresett és a könyvtárban bent lévő dokumentumot teszi automatikusan félre az olvasónak.

Olvasói értesítések e-mail rendszere
Az olvasószolgálat működése során keletkező értesítések és felszólítások elektronikus küldésének rendszere. Használatával a kapcsolattartás rendkívül gyorssá és ingyenessé válik. az olvasó kérésére e-mailben küldünk értesítését a kölcsönzési határidő lejárta előtti napon, a késedelmi díjakról, a könyvtár újdonságairól és a fontosabb könyvtári eseményekről, hírekről.

Internetes előjegyzés és hosszabbítás
A leggyakoribb olvasói kérés egyes dokumentumok előjegyzésére illetve a kölcsönzések hosszabbítására vonatkozik. A modul segítségével ezeket a tranzakciókat tudja az olvasó akár otthonról is kényelmesen a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül elvégezni.

Internetes foglalás
A könyvtárban aktuálisan bent lévő és kölcsönözhető dokumentumokra kölcsönzési igényt, vagyis FOGLALÁST lehet bejelenteni az online olvasószolgálati modul használatával. 

Autolink
A szolgáltatással az elektronikus katalógusban való keresés eredményéhez a dokumentumok bibliográfiai adatain kívül a borító képe, fülszövege vagy akár a könyv digitalizált szövege (e-book) is elérhetővé válik. Ezeket az adatokat egy háttérben futó alkalmazás gyűjti össze az interneten.

Intézményi kölcsönzés
A könyvtári kölcsönzést igénybe vevő városi és kistérségi partnerintézmények adminisztrációs felületét kezeli a modul.

E-tájékoztatás
Elektronikusan továbbított írott üzenetváltás az olvasó és a TextLib felületet használó könyvtáros között. Segítségével találati halmazokat lehet közvetlenül a TextLib programból továbbítani.

 

 

 Helyismereti  adatbázisok 

Digitális ki kicsoda? Dunakeszi jeles személyeinek adatbázisa

A könyvtár webportálján elérhető új adatbázisába azok a Dunakeszin élő vagy Dunakeszihez köthető 16 éven felüli emberek kerülhettek, akik munkájukkal, tevékenységükkel, sikereikkel a város hírnevét öregbítették. Ők azok az írók, művészek, tudósok, kutatók, tudomá­nyos fokozattal rendelkezők, felsőoktatásban működő oktatók, állami, helyi és szakmai kitüntetettek; közéleti szereplők, társadalmi, politikai szervezetek, intézmények, hivatalok vezető tisztségviselői valamint jelentősebb eredményeket elért ifjúsági és felnőtt sportolók, akikre méltán büszkék lehetünk, és akik hozzájárultak városunk fejlődéséhez. Az érintett személyek a nyilvánosságnak szánt adataikat saját maguk töltötték ki, vagy töltötték fel közvetlenül. Az adatbázist nem zártuk le, a korábban megadott internetes címen vagy postai úton visszaküldött adatlappal a felkértek utólag is bekerülhetnek, sőt az időközben történt változások közlésére is mindenkinek lehetősége nyílik. Természetesen a jeles személyek köre is tovább bővül majd, így biztosítható az adatok folyamatos frissítése, kiegészítése és aktualizálása. A nevek közötti keresését segíti, hogy a születési névre, művésznévre, névváltozatokra is kiterjeszthető, Ezen kívül a születési idő, a foglalkozás és a különböző díjak, kitüntetések alapján is lehet keresést folytatni. 

Kistérségi alkotók adatbázisa

A kistérségben örvendetes módon egyre többen foglalkoznak képzőművészettel és irodalommal. A többségnek ez valamilyen szabadidős elfoglaltság, amelyben lépésről-lépésre képzi magát, de egyre többen vannak olyanok is, akik hivatásuknak tekintik a művészeteket. Az adatbázis az ő bemutatásukra vállalkozik. Az adatbázisban bemutatásra kerül összesen száz, a kistérségben (Dunakeszin, Gödön, Fóton, Mogyoródon) élő író, költő valamint képzőművész. Az adatbázisban a művészek életrajzán és elérhetőségén kívül műveik is felsorolásra kerülnek.

Köztéri szobrok, emléktáblák, kiállítóhelyek adatbázisa

Az adatbázis  Dunakeszi kistérség településein (Dunakeszi, Göd, Fót, Mogyoród) található szobrok, emlékművek, emléktáblák és kiállítóhelyek teljességre törekvő összegyűjtésére és bemutatására vállalkozik. Az érintett területen fellelhető valamennyi műtárgy részletes adataival és fényképes dokumentációjával ismertetésre kerül az adatbázisban.

Helyismereti fényképek adatbázisa

A  Dunakeszi helyismereti fotóadatbázis segítségével  egységes formátumban kerül bemutatásra a város vizuális öröksége. Ez az adatbázis a városi két intézményének, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárnak és a Révész István Helytörténeti Gyűjteménynek együttműködésével jött létre. Az adatbázisban feldolgozásra kerül mintegy 2000 olyan fényképfelvétel, amely leginkább reprezentálja a város történetét. A közös munkához a Kölcsey Könyvtár saját helyismereti anyagából mintegy 500 felvétellel járult hozzá. A Révész István Helytörténeti Gyűjtemény anyaga ennél nagyobb, ebből 1500 fotódokumentum került kiválasztásra és bemutatásra. 
Az adatbázisban megtalálhatóak a települést bemutató utca- és épületképek, egyes szokásokat és a helyi viseletet bemutató képek, a település történetének jelentősebb eseményein, rendezvényein készült felvételek, de helyet kapnak a nevesebb személyekről, családokról készült fotók is. A képanyag cím, téma és időpont szerint kereshető illetve rendezhető.

Látnivalók Dunakeszin

Az adatbázis rendszerezve, virtuális formában mutatja be Dunakeszi nevezetességeit, látnivalóit. A „virtuális séta” természetesen arra ösztönöz és ahhoz nyújt segítséget, hogy az érdeklődők a valóságban is bejárják a felkínált útvonalterveket. A gyalogosan, kerékpárral és kerekesszékkel közlekedők részére összesen 50 állomás anyaga kerül feldolgozásra.

Egy-egy útvonal állomásai egyúttal Dunakeszi legismertebb nevezetességei is, amelyekről ismertető szöveg és fotó is található. A Google Térkép szolgáltatására épülő térképes adatbázis segítségével a nevezetesség földrajzi helye vagy elnevezése alapján is könnyedén tájékozódhatunk, és akár saját útvonalat is összeállíthatunk.

Gyengénlátóknak
  2019. április 20., szombat
  Tivadar napja vanVendégkönyvDemény bölcsességeiA kéthangú kiáltás ; Niki ; Kedves bópeer...!Az őrület határánMi vagyok én?Az accrai kéziratKeresd a párod
Könyvtár.hu     
MOKKA
TEXTLIB közös kereső
Iskolai Közösségi Szolgálat
Nemzeti Kultúrális Alap
Könyvtári Alapítvány
Eddigi látogatók száma:
618414
DÓHSZK Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár
2120 Dunakeszi, Kossuth Lajos utca 6.
Telefon: (27) 341-853, (27) 351-516 Fax: (27) 351-518
Impresszum
Jogi Nyilatkozat
Adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi és adatbiztonsági tájékoztató
Önéletrajz adatkezelési tájékoztató